2 Eylül 2011 Cuma

CADDE VE SOKAK İSİM LEVHALARI


Yazımızın konusu cadde ve sokakların adlarını gösteren levhalar. Ama biz bunlarla bağlantılı olduğu için birkaç tanımla söze başlamak istiyoruz. Tanımlar Türk Dil Kurumu sözlüğünden..
Sokak: İl, ilçe vb. yerleşim bölgelerinde, iki yanında evler olan, caddeye oranla daha dar veya kısa olabilen yol.
Cadde: Ana yol.
Bulvar: Şehir içinde ağaçlı, geniş cadde.
Ülkemizde sokak, cadde, bulvar isimlerini belirten levhalar, çok farklı bir görünüm arz etmektedir.
Bu haliyle insanların işini kolaylaştırması yerine zorlaştırmaktadır. Levhaların genişliği ve uzunluğu 31 Temmuz 2006 tarihli ve 26245 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmelikte belirlenmiştir. 40’ıncı maddeye göre genişliği 20 santimetreden az, uzunluğu 60 santimetreden fazla olmamalıdır. Uygulamada birliği sağlaması bakımından genişliğin 20, uzunluğun 40 santimetre olarak netleştirilmesinin faydalı olacağı değerlendirilmektedir. Ayrıca mevcut Yönetmeliğe ek yapılarak levhaların renkleri belirlenmelidir.
Bir öneri olarak bulvar isim levhalarının otoyollarda olduğu gibi yeşil, cadde isim levhalarının ise otoyol dışındaki yollardaki gibi mavi olması uygun değerlendirilmektedir. Sokak isim levhaları da kırmızı renkte olabilir. Bu haliyle insanlar gördüğü renklerden caddede mi, sokakta mı olduğunu anlayabilir.
Uygulamada levhaların üzerine örneklerde olduğu gibi BİRLİK SOKAĞI, BİRLİK SOKAK, BİRLİK SOK., BİRLİK SK. gibi farklı ibareler yazılmaktadır. Levha kırmızı olduğu için bulunulan yerin sokak olduğu zaten anlaşılacaktır. Bu itibarla sokak isminin sonuna bu ekler yazılmamalıdır. Kolaylık sağlaması açısından ismin sonuna sokak için s, cadde için c, bulvar için b harfleri kullanılabilmelidir. Bu harfler, isimlere göre küçük boyutta olmalıdır.
Ayrıca levhalara yön okları konulmalıdır.
Daha fazla yararlanmak isteyenler olabileceği düşünülerek semtin ya da mahallenin adı ile bina numaraları da en alt satırda gösterilmelidir.
Nüfusun hızla arttığı, kente göçün durdurulamadığı ülkemizde yaşamın kolaylaştırılması devletimizin temel görevlerindendir.
Cadde, sokak, bulvar isim levhalarının, insanların kolları ve bacakları kadar lüzumlu olduğunu hatırdan çıkarmamalıyız. Zamanın iyi kullanılması bakımından da yararlar sağlayacağı kuşkusuzdur. 2011

1 yorum :

  1. Erol Ağabey,
    Tespitleriniz yerinde. Hem keşmekeşlik düzelir hemde estetik oluşur. Taksileri sarı, minübüsleri/dolmuşları mavi renge dönüştürüp tüm ülkede bir bütünlük sağlanabildiyse cadde sokaklar konusunda neden olmasın!
    Selam ve saygılar...

    Remzi Koçöz

    YanıtlaSil