4 Ocak 2012 Çarşamba

GÖZ KAMAŞTIRAN TEPE LAMBALARI

Tepe lambaları; cankurtaran, itfaiye ve polis araçlarının ışıklı uyarı işareti veren önemli aksesuarlarındandır. Karayolları ve sivil savunma hizmetlerinde görev yapan araçlarda da kullanılır. Geçiş üstünlüğüne sahip bu araçların karayolu üzerindeki seyri sırasında fark edilmelerini sağlar. Işıkları genel olarak mavi ve kırmızı renklidir. Dönerli veya aralıklı yanıp sönen cihazlardır. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre normal hava şartlarında en az 150 metreden görülebilmelidirler.

Polis teşkilatında tepe lambaları bir olay ihbarı alındığında veya yol güvenliği sağlanırken kullanılır.

Önceki yıllarda dönerli ve mavi renkli tepe lambaları kullanılıyordu. Günümüzde ise mavi ile kırmızı birlikte kullanılmaktadır.

Gelişen teknolojiye paralel olarak tepe lambalarında da yenilikler olmuştur. Ampul sisteminden led lamba sistemine geçilmiştir. Ledli sistemde aydınlatma gücü yani ışık şiddeti çok daha fazladır. Bu yönüyle otolarda daha az enerji harcanmakta ve fakat daha uzak mesafelerden fark edilmeleri mümkün olabilmektedir.

Tepe lambalarındaki bu olumlu gelişime karşılık bazı dezavantajlar da görülebilmektedir. Işık şiddetinin fazlalığı flaş etkisi yaratabilmekte, bu da öteki sürücülerin gözünü kamaştırmaktadır. Çoğu kere şoförler, önde ise dikiz aynasını kapatmakta, arkada veya yanda ise gözünü kaçırmakta ya da eliyle siper etmektedir. Gözlemlerimize göre bu durum, özellikle akşam saatlerinde görüşün azalmasına yol açmakta ve trafik kazalarına davetiye çıkarmaktadır.

Geçiş üstünlüğüne sahip araçların çok önemli ve acil görevler için var olduğu herkesçe bilinmektedir. Olay yerine yetişme konusunda her bir saniyenin önemi büyüktür. Dolayısıyla böyle bir görev için seyir halinde iken en etkili şekilde tepe lambalarından istifade edilmelidir. Bir yanda can kurtarmak varken küçük rahatsızlıklar düşünülmemelidir.

Bizim dikkat çekmek istediğimiz konu, bekleme sırasında ya da acil göreve gitmiyorken tepe lambalarının yakılmasıdır. Genellikle ya tedbir için ya da fark edilmek amacıyla kullanılır. Bu gibi durumlarda tepe lambaları ikinci bir düğme ile kumanda edilerek daha düşük ışık şiddetine geçirilmelidir. Böylece diğer sürücüler daha az rahatsız olurlar.

Halen kullanılmakta olan tepe lambalarına müdahale edilebiliyorsa, acil görevler dışında ışık şiddetleri düşürülmelidir. Bundan sonraki satın almalarda da bu durum göz önünde bulundurularak sözleşmeler ona göre hazırlanmalıdır.

Hayat, küçük ayrıntılardan ibarettir. Yaşam kalitesini artırmak için bu küçük ayrıntılar önemsenmelidir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder