22 Ocak 2018 Pazartesi

NÜFUSUN ÜÇTE BİRİ ÖĞRENCİ OLURSA

Acaba böyle bir örnek var mıdır?
Bir ülke ve üç kişiden biri üniversite öğrencisi.
Buna idari görevlileri de eklediğimizde ciddi bir tüketici ordusu…
Bu insanlara yiyecek lazım…
Giyecek lazım…
Barınacak yer lazım…
Ulaşım için araba lazım….
Ders araç ve gereçleri lazım…
Güvenlik unsurları lazım…
Öğrenci açısından bakıldığında ulaşım ve konaklama en önemli gider kalemini oluşturmaktadır.     
Kuzey Kıbrıs’ı bir üniversite adası haline getirmek için öğrencilerin ulaşım ve konaklama yönündeki sıkıntılarını azaltmak lazımdır. Çünkü ulaşım için ödenen para öğrenciyi araç sahibi yapmaz. Konaklama için ödenen para konut sahibi yapmaz. Adeta uçar gider. Bunlar için ödeyeceğini eğitim masrafına ya da düzenli beslenmelerine ayırırlarsa daha bilgili ve sağlıklı insanlar yetişmiş olur.
Mutlaka bilimsel araştırmalar yapılıyordur. Ama 1900’lerin ilk yarısındaki gibi Lefke- Gazimağusa arasında raylı sistemi yeniden hayata geçirmek en akılcı yol olarak görülmektedir. Zaman içinde Karpaz bölgesine de raylı sistem yapılabilir. Ayrıca Girne için tünel düşünülebilir.
Zira gelişmekte olan Kuzey Kıbrıs’ta üst yapılar arttığında raylı sistemin/ metronun maliyeti katlanacaktır. Keza üstgeçit, altgeçit yapmak da masraflı olacaktır.
Öte yandan konaklama ihtiyacı, öğrenci yurtları ile giderilmelidir. Tam karşılığı değildir. Ama öğrenciyi nasıl okulsuz düşünemezsek yurtsuz da düşünmememiz normaldir. Üstelik böylece güvenliği sağlama işi de kolaylaşacaktır.  
Evini öğrenciye kiraya vererek gelir elde edenler mağdur olurlar mı?
Hayır.
Çünkü bizim gibi ülkelerde ikinci bir eve sahip olanın, kira gelirine muhtaç olmayacağı akla gelmektedir. O halde öğrenci, devletin katkıda bulunduğu yurtlara kanalize edilmeli ve harcamalarını diğer tüketim kalemlerinde yapmalıdır.
Taksi esnafından bir kısmının işini kaybedeceği doğrudur. Bunun için üniversitelerle anlaşma yapılabilir ve öğrenci servis hizmetlerinde taksicilere öncelik hakkı verilebilir.
Ekonomi yönünden bir formül üretecek donanıma sahip değilim. Ancak yüzeysel olarak ifade edebilirim ki yap işlet devret modeli, devlet için büyük meblağ gerektirmeyecektir.
Unutulmamalıdır ki ulaşım ve konaklama ihtiyaçları hususunda memnun olan öğrenciler kendi ülkelerinde bunun propagandasını yapacaklar ve böylece adaya daha çok öğrenci gelecektir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder