1 Kasım 2017 Çarşamba

GENÇ ÜLKE K.K.T.C.


3355 kilometrekare… Zonguldak kadar…
300 bin nüfus…
Onun da üçte biri üniversite öğrencisi… Yüksek Öğrenim yetkilisi Ziya Öztürkler’e göre 30 bini üçüncü ülkelerden….
Öğrencinin nüfusa oranı itibarıyla belki de dünyada ilktir. Üniversite adası diye anılması bundan olsa gerek…
Lefkoşa, Girne, Gazimağusa gibi kentlerin ana caddeleri bu iddiayı doğrular gibi. Gözlemlerimize göre bu caddelerdeki her on kişiden dokuzu 25 yaşın altında.
Türkiye ile aynı dili, aynı milli marşı ve aynı parayı kullanmaktadır. Ama ev, araba, arsa satılıyorsa orada sterlin vardır.
Konuşma dilinde soru takısı ‘mi’ nadir kullanılmaktadır. Cümle sonuna yapılan vurgu yeterlidir.
‘E’ harfleri bazen o kadar açık telaffuz edilir ki kelime sonunda ‘a’ gibi duyulur.
Emekli olana ‘emekli çıktı’ denilir.
‘Gittim’ yerine ‘kaçtım’ kullanılır.
Kişi işyerinde ise bulunduğu yeri ‘içerdeyim’ diyerek bildirir.
Çalışmak yerine ‘işlemek’ söylemi yaygındır.
Evdeki elektrikli on cihazdan neredeyse sekizinin fişi iki uçlu olduğu halde prizlerin tamamı üç girişlidir. Erkekler tornavidayla, kadınlar tokayla işlerini görürler.
Şerit metrelerde santimlerin yanındaki diğer rakamlar akıl karıştırıcıdır. Yanlış mı görüyorum diye tekrar tekrar ölçülen nesneye bakmak gerekir.
Araçların direksiyonu sağ taraftadır. Yolun sol şeridinden gidilir. Makam sahibi kişiler aracın sol arka tarafında oturur. Ada devletlerine özgü trafik akışı vardır. Kavşak, ‘çember’ olarak adlandırılır. Çoğu kere bu çemberlerde “Sağdan gelene yol ver” şeklinde uyarı tabelaları vardır. Bu kural öylesine yerleşmiştir ki kavşak kazaları yok denecek kadar azdır.
Kavşaklara tabela yasağı belediyeler ve karayolları için bir başarıdır. Şoförün dikkati dağılmasın diye…
Ancak “Çevreye çöp atanın cezası asgari ücretin ¼ ünün iki katı kadardır” şeklindeki küçük tabela istisnadır. Sürücü bu uyarıyı okuyuncaya kadar birkaç risk geçirebilir. (Ben ikinci geçişte tamamını okuyabilmiştim. O da yolcu iken...)
Benzin ve mazot fiyatı Türkiye’den üçte bir daha ucuzdur. KKTC’de LPG yoktur.
Taksilerin tamamına yakını Mercedes otomobildir ve siyah renklidir. Toplu taşıma olmadığı için en tutulan ulaşım biçimidir.
Farklılıkları olan bu ülke, genç nüfusuyla farkındalık yaratmak için tarih sahnesindeki yerine doğru hızla koşmaktadır. Dolu dolu üniversiteleriyle…

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder