24 Temmuz 2011 Pazar

BELÇİKA’DA HAVAALANI GÜVENLİĞİ

Brüksel Zaventern havaalanı emniyet müdürlüğü, adli görevler de yerine getirmesine rağmen idari polis genel müdür yardımcılığına bağlı bir birimdir. En üst amiri birinci sınıf emniyet müdürüdür. İki yardımcısı vardır. Yardımcıların rütbesi şube müdürüdür.
Havaalanının çevresi 22 km’dir. Üç pist bulunmaktadır. 2000 yılında 326.000 uçuş gerçekleşmiştir. Bu neredeyse dakikada bir uçak anlamına gelmektedir. 2000 yılındaki yolcu sayısı ise 21 milyon kişidir. 2002’den itibaren azalmalar görülmüştür. Bunun nedeni ABD’deki 11 Eylül (2001) saldırısıdır. Ancak günümüzde rakamlar yeniden yükselme göstermektedir.
Schengen ülkelerinde pasaport yani polis kontrolü yapılmamaktadır. Bu da polisin işini kolaylaştırmaktadır. Zira yolcuların yüzde 60’ı Schengen ülkeleri yolcularıdır. Yine uçuş yapanların yüzde 70’i AB ülkesi yolcularıdır.
Belçika, kargo taşımacılığında Avrupa beşincisidir.
Havaalanında çalışan insan sayısı 20.000’dir. Yarısı, çalışanlara hizmet veren işçilerdir.
Havaalanının çevre güvenliğini özel güvenlik görevlileri sağlamaktadır. Bir tehdit söz konusu olduğunda ise genel kolluk müdahale etmektedir.
Havaalanı emniyet müdürlüğünde deniz, demir, otoyol, hava ve ayrıca sınır kontrolü ve göçmen büroları vardır.
Yasa dışı yollarla havaalanında yakalanan kişilerin muhafaza edildiği nezarethanelerin iç duvarlarının yumuşak malzemeyle kaplandığı görüldü.
Adli işlerle ilgili (uyuşturucu, insan kaçakçılığı, cinsel suçlar) savcı ve sorgu hâkimi ile birlikte hareket edilmektedir.
Havaalanında en çok işlenen suçlar şunlardır:
1. İnsan üzerinden hırsızlık,
2. Oto içerisinden hırsızlık,
3. Şirket içinde, şirket elemanlarının herhangi bir eşyayı çalması sonucu hırsızlık.
Günde ortalama bir hırsızlık olmaktadır.
Brüksel havaalanı, önemli kişilerin geldiği bir meydandır. Bu nedenle yetkililer, havaalanı polisi olarak çok dikkatli olunması gerektiğini vurgulamaktadırlar.
Havaalanındaki toplam polis sayısı 425’dir. Ayrıca 800 özel güvenlik görevlisi vardır. Toplam 300 kamera ile çevre kontrol edilmektedir.
Belçika’da 4 havaalanı daha vardır. (2005)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder