20 Haziran 2011 Pazartesi

ADI SARPER SOYADI SÖZEN

Tam altmış yıl önce doğdu. Bankacı babası o yıllarda Amasya’da görevliydi. Tayini Ankara’ya çıkınca ilk çocuğu Sarper Sözen ilkokula başladı. Ortaokulu da Ankara’da okudu.
On beş yaşına geldiği 1963 yılında polis koleji sınavlarına girdi. Dönemin en başarılılarından biri olarak 1966’da koleji, 1969’da ise polis akademisini bitirdi.
O artık 21815 sicil numaralı komiser yardımcısıydı. Ankara emniyet müdürlüğünde göreve başladı. Polisin esas okulu olarak kabul edilen karakollarda çalıştı. İlk yıllarını, büyük bir hastanenin acil servisinde çalışan pratisyen hekim gibi donanımlı olarak geçirdi. On parmak daktilo yazmayı o yılların yoğunluğu arasında kavradı.
Sıra askerlikteydi. Altı ay Tuzla yedeksubay okulu sonrası serhat kentimiz Kars’ta vatani görevini tamamladı.
Askerlik sonrası Emniyet Genel Müdürlüğünde göreve başladı. Yabancılar Daire Başkanlığında Turan Genç, Mehmet Terzioğlu ve Süleyman Turşucu gibi müdürlerimizle çalıştı.
1977 yılında ikinci bölge görevi için Kars’a gitti. O yıllarda sağ sol olayları lise düzeyine kadar inmişti. Taşlı sopalı, hatta demir çubuklu kavgalarla Kars’ta karşılaştı. Silah sesleri ve havada uçuşan mermiler, her meslektaşı gibi onun da hatıralarında kötü bir iz olarak yer buldu.
Kars sonrası İzmir’e atandı. Önce Çeşme emniyet amiriydi. 1979 yılında Kuşadası emniyet amiri oldu. İlçelerin emniyet amirliği olduğu ve yine amirlerinin üçlü kararname ile atandığı yıllardı. Günümüzde bu atamaların iki dudak arasında yapıldığı düşünüldüğünde ne kadar mesafe kaydettiğimiz ya da kaybettiğimiz yönünde sevineceğimize veya üzüleceğimize henüz karar veremedik.
Şube müdürlüğü yıllarının bir kısmı Çorum’da geçti. Ardından Elazığ’a atandı. Elazığ onun ikinci kez görev yaptığı ikinci bölge iliydi. Eşi Serap Sözen’in de ilk ikinci bölge yeriydi.
Sonra ikinci sınıf emniyet müdürlüğünün geçtiği Aydın’a tayin edildi. Ne de olsa tayinci bir babanın oğluydu. Aydın’da başarılı çalışmaları sonunda birinci sınıf emniyet müdürlüğüne terfi ettirildi. Terfi ile birlikte yeni görev yeri Emniyet Genel Müdürlüğü idi. Bu defa Trafik Daire Başkanı oldu. İki yıl kadar bu görevde kaldıktan sonra Teftiş Kurulu Başkanlığına geçiş yaptı.
O, son on yıldır Başmüfettiş olarak örnek bir çalışma sergiledi. En zor ve en karmaşık soruşturmalarda görev aldı. Örnek ‘devlet adamı’ kimliği hep üstündeydi ve ona çok yakışıyordu. “Vatandaş Sarper Sözen” ile “Polis Sarper Sözen” çizgilerini çok iyi harmanlayışı, onun çok daha saygın kişilik bulmasını sağlıyordu. Mükemmel bir “ağabey” idi. Kaliteli bir “insan” ve donanımlı bir “polis” idi. Teşkilat için 45 yılını yani şimdiki ömrünün tam dörtte üçünü vermişti. Şimdi onu 2008’in bu kış gününde ikinci baharına gönderiyoruz. Emeklilik günlerinde de ışığının üzerimizde olacağını biliyoruz ve onu çok seviyoruz.
Onun gibi örnek insan yetiştirdiği için emniyet teşkilatımla gurur duyuyorum.
Sarper Sözen ağabeyime; Serap Sözen’iyle, Sevgin ve Serkan Sözen’iyle sağlıklı, mutlu bir ömür diliyorum.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder