20 Haziran 2011 Pazartesi

ADI ÖZGÜNER SOYADI POLAT

“Yetmişlik bir şişenin dibinde/ Yetmişlik bir adam/ Neden içiyorsun dediler/ İçmemem için bir sebep/ İçmem için bin sebep var…”
O sık sık belirttiği yaşını şiirine de taşımıştı. 70 yıl önce polis teşkilatının kuruluş yıldönümüne rastlayan 10 Nisan günü doğmuştu. Uzun yıllar emniyet teşkilatının çeşitli kademelerinde çalışmış, meşakkatle geçen meslek yıllarının ardından emekliye ayrılmıştı. Ancak içindeki polis sevgisi emeklilik sonrası bile tükenmemiş, bu defa derneksel faaliyet içerisinde çalışmalarını sürdürmeyi yeğlemiştir.
Yedi yıl önce kendisinin de içinde bulunduğu kurucu heyetle birlikte Türkiye Emekli Emniyet Müdürleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğini kurdular. Hemen sonrasında 1992 yılında yayın hayatına geçen Çağın Polisi dergisini çıkardılar.
Özgüner Polat ismi, derneğin kuruluşundan itibaren Genel Sekreter olarak bütünleşti. Aynı şekilde Çağın Polisi dergisiyle başlayan Genel Yayın Yönetmeni unvanı günümüze kadar devam etti.
Editör imzasıyla yazdığı birçok yazıda teşkilat mensuplarımızın özlük haklarıyla ilgili sıkıntılarını dile getirdi. Çalışma saatlerinin düzensizliğine dikkatleri çekti.
Emekli polislerin depresyonda olduklarını, maaşları itibarıyla alım gücünden mahrum bırakıldıklarını, çoğunlukla gece bekçiliği, taksi şoförlüğü ve pazarcılık yaptıklarını anlattı.
Polis emeklilerinin içinde bulunduğu sıkıntıları içeren bir Kanun Tasarısı Taslağı hazırlayarak TBMM’ne sunulmasında rol oynadı.
Zaman zaman önerilerde bulundu. Hükümetten 'Emekliler Kampı' kurulmasını istedi. “Madem ki geçinecek para vermiyorlar. O halde bizi bir yere toplayıp yememizi içmemizi sağlasınlar” diye dert yandı.
Bir yazısında 181 bin polisin, Başbakan’ın ağzından çıkacak ‘zam’ sözünü beklediğini duyurdu. Başbakan’ın polise verdiği sözü tutmasını beklediklerini yazdı.
Zaman zaman ulusal televizyonlara çağrıldı. Polisin uğradığı haksızlıklara elinden geldiğince cevaplar verdi.
Onun genel yayın yönetmenliğini ve sorumlu yazı işleri müdürlüğünü yaptığı Çağın Polisi dergisi bugün yedinci yılını geride bırakmış bulunuyor. Bu yedi yıl içerisinde her ay düzenli olarak, hiç ara verilmeden 84 sayı yayımlandı. O, hastane koridorlarında bile yaralı kalbiyle derginin aralıksız çıkması yönünde çalışma arkadaşlarıyla irtibat kurmaktan geri kalmadı. Etten olan bölümüyle yaşadığı kalp sorunlarını, içindeki “gönül güzelliği” ile aşmasını bildi.
O, derginin ilk sayısında örgütlü toplumun, demokratik toplum olma gereklerinden biri olduğunun önemini dile getirmişti. Avrupa Birliğine girme aşamasındaki Türkiye’de çalışanların örgütlenememiş olduğunu anlatmıştı. Sivil toplum kuruluşu anlayışıyla derneksel faaliyette bulunmanın çalışanlar için “yasak” oluşunun, insanın içini sızlattığına dikkat çekmişti. Bu nedenle üzerlerine düşen sorumlulukların bilincinde olduklarını hatırlatmıştı.

Adına uygun yayın ilkeleri ile donatılı Çağın Polisi dergisinde onun bizzat davet ettiği ünlü kalemler yer aldı. Önceki Anayasa Mahkemesi Başkanlarımızdan Yekta Güngör Özden onlarca makalesinde Atatürk gerçeğini ve Cumhuriyetimizin önemini tekrar tekrar yazdı.
Bugün 164 yıllık polis teşkilatının sorunlarını, emekli emniyet müdürlerinin oluşturduğu bir dernekle yedi yılda çözmek mümkün değildir. Ama bir yerden başlamak gerekir. Teslimiyetçi bir ruhla yaşamak, emeklilerimizi rahatsız etmelidir. “Unumu eledim, eleğimi duvara astım” felsefesi modern çağımızla bağdaşmamaktadır. Nasıl ebeveynin, çocuklara ev, araba gibi miras bırakmaları ya da onların güzel eğitim almalarını temin etmeleri bir borçmuş gibi telakki edilmekte ise yıllarca nafakamızı sağladığımız mesleğimiz için yapacağımız çok şeyler de olmalıdır. Bu yönüyle yetmiş yıllık koca çınar, yüreğini yaralayan mesleki sıkıntılar karşısında yeni emekliler için iyi bir örnek oluşturmaktadır. Teşkilatımızın silkinip kalkınabilmesi için tüm emeklilerimizin dernek çatısı altında toplanarak ileri hamlelerde bulunmaları zorunluluğu vardır. Güzel insanlarımızın; iyi, faydalı, katılımcı işler yaparak yeni kuşak polisimize yol gösterici olmaları kaçınılmaz bir zorunluluktur.
Bize göre sayın Polat, geçtiğimiz yedi yılda güzel işlere imza atmıştır. Polis Meslek Anıları isimli kitabın yayımlanışındaki katkıları tüm arkadaşlarınca takdirle karşılanmıştır. Bu alanda yaptığı çalışmalarla ilgili olarak çeşitli onur ödüllerinin sahibi olmuştur. Tadımlık dozda yazdığı güzel ve anlamlı şiirleri okuyucuların beğenisine mazhar olmuştur.
Derneğe ve Çağın Polisi dergisine daha çok uzun süre hizmet edeceğine inandığımız genel sekreterimiz ve genel yayın yönetmenimiz sayın Polat’a şükranlarımızla uzun ömürler dileriz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder