20 Haziran 2011 Pazartesi

ADI YÜCEL SOYADI TUTKUN

Bir de Kâmil’i var.
“Yetkin, erişkin, eksiksiz, ağırbaşlı, mükemmel” anlamında.
Ama bu mükemmelliğe kolay ulaşılmadı. Üsküdar, bir ortaokul öğrencisini polis kolejine uğurlarken aslında gerçek bir polis Tutkun’unu gönderdiğinin farkındaydı. O da Üsküdar’daki hocalarını utandırmadı. Polis Kolejinde Yücel’di. Polis Akademisinde daha da Yücel’di ve mezuniyette okul birincisi oldu. Şimdi kemale erip emekli olduğunda gönüllerimizin birincisi olduğu gibi.
O gün Emekli Sandığının açıklamasını bize iletti. Yıpranmayla birlikte 50 yıl bir ay polislik.
Bugün tam 60 yaşında. Öylesine bir Tutkun’luk ki 60 yıllık ömrünün 50 yıl bir ayını bu çileli mesleğimize adamış. Kendisi için yaşadığı süre ise -yanlış hesaplamadıysam- çocukluğundaki 9 yıl 11 ay.
Biz yine klasik hesap yapalım. 1966 yılında başlayan memuriyet hayatı 1969 yılında polis amirliği formatında devam edip günümüze kadar fiilen 42 koca yıl geçiyor.
Okulu birincilikle bitirmenin ödülü olarak kendisine tanınan tercih hakkını Kriminal Polis Laboratuarını seçerek kullanıyor. İşte bunun için “İşin laboratuarından Yücel’di” diyebiliyoruz.
İlk uzmanlık sıfatıyla bu birimde tanıştı. 1976 yılı, onun “Kriminalistik Uzmanı” olduğu yıldı.
Sonra Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsünün iki yıl süreli Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Uzmanlık Programını bitirerek Kamu Yönetimi Uzmanı unvanını elde etti.
Gerçi daha sonra Araştırma Planlama Koordinasyon Dairesinde de APK Uzmanı olarak görev yaptı. Ama “Al Paranı Karışma” felsefesinden ziyade herkes gibi üretkenliğiyle adından söz ettirdi.
Eğitim ya da eğitimli olmak onun olmazsa olmazıydı. 1976 yılında Devlet Lisan Okulunu bitirdi.
2002 yılında Milli Güvenlik Akademisinden mezun oldu.
O aldıklarını toplumla paylaşmasını bilen biriydi. 1981 yılında Samsun’da kurduğu Bölge Kriminal Laboratuarında görev yaparken 19 Mayıs Polis Meslek Yüksek Okulunda üç yıl süreyle kriminalistik dersi verdi.
12 yıl süreyle Polis Akademisinde Öğretim Görevlisi olarak çalıştı. Uygulamalı Dersler Ana Bilim Dalı Başkanlığına seçildi.
Nevşehir İl Emniyet Müdürlüğü, Kriminal Polis Laboratuarları Dairesi Başkanlığı görevlerinde bulundu.
Polis Başmüfettişliği görevinin yanında müfettişliğin matkap olmadığı yönünde yönlendirici ve aydınlatıcı bilgileri meslektaşlarıyla paylaştı.
Uluslararası bir polis kuruluşu olan IPA üyesi olup Polis Sandığı ve Polis Vakfının denetleme kurulu üyeliği görevlerine seçildi.

Kriminal alandaki deneyimlerini “Silah Kültürü ve Atış Becerisi” adlı eserinde topladı. Mesleki konulardaki mizah ağırlıklı yazıları çeşitli gazete ve dergilerde yayımlandı.
O, Kâmil Yücel Tutkun’du.
O bizleri yuceltutkun@yahoo.com da yazılı, 0505-250 77 83 de sözlü aydınlatmaya devam edecektir.
Giderken bize fizik mühendisi bir komiser ile avukat bir hukukçu bıraktı.
Onu emekliliğe uğurladığımız bu bahar ayında ona bahar tadında nice uzun yıllar diliyoruz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder